Potpisana pisma sporazuma o realizaciji nagradnih projekata u okviru Projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“

14.Feb.2024.
Bijeljina

Ceremonija potpisivanja pisama sporazuma o realizaciji nagradnih projekata u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ održana je 14.02.2024. godine u prostorijama Saveza opština i gradova Republike Srpske u Bijeljini. Riječ je o zajedničkoj ceremoniji koju su organizovali Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Savez opština i gradova Republike Srpske i Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Svečanosti potpisivanja pisama sporazuma prisustvovali su predstavnici četiri odabrane jedinice lokalne samouprave (Travnik, Kalesija, Han Pijesak i Srbac).

Pismo sporazuma o realizaciji nagradnog projekta potpisali su Alija Džafić, u ime Općine Kalesija i Sifet Melić u ime Općine Travnik. Izabrani projekat u Općini Kalesija je „Rekonstrukcija prostorija mjesne zajednice Kalesija Centar“ dok je u Općini Travnik projekat „Izgradnja igrališta 'Bazen' Turbe i pratećih sadržaja“.

Prijedlozi projekata ove dvije jedinice lokalne samouprave, odabrani od strane Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i UNDP-a, će od strane UNDP-a dobiti sredstva u iznosu od po 25.000,00 KM po jedinici lokalne samouprave za realizaciju predloženih projekata.

Projekat jačanja uloge mjesnih zajednica je zajednički projekat Vlade Švicarske i Švedske, kojeg provodi UNDP. Druga faza projekta se provodi u ukupno 41 jedinici lokalne samouprave i 199 mjesnih zajednica širom BiH i traje do kraja 2024. godine. Cilj druge faze projekta jeste poboljšanje kvalitete života i veći angažman građana u procesima donošenja odluka te povećanje rodne ravnopravnosti kroz sistemske promjene i ciljane intervencije na lokalnom nivou.