Održana zajednička sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova FBiH i Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske

05.Jun.2023.
Predsjedništvo 31.05.2023

U Neumu je 31. maja/svibnja održana zajednička sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske, uz podršku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope.

Uvodnim obraćanjima prisutne su na početku pozdravili predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine Hamdo Ejubović, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić, Bernd Vöhringer, predsjednik Doma lokalnih vlasti Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope i Rafael Benitez, direktor Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti.

Sjednica je bila svojevrsni vid umrežavanja koji ima za cilj da ojača saradnju i promoviše zajedničke vrijednosti, ali takođe i da adresira zajedničke izazove na lokalnom nivou.

Sjednici su prisustvovali načelnici i gradonačelnici - članovi predsjedništava, rukovodstva saveza te članovi Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti.

Razgovarano je o prioritetima i izazovima s kojima se susreću lokalne vlasti, zajedničkom radu dvaju saveza lokalnih vlasti i saradnji sa Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti, postavljajući temelje za jačanje zagovaranja i zajedničkih napora u cilju jačanja lokalne demokratije.

Neke od tema o kojima je govoreno su: kandidatski status BiH za članstvo u Evropskoj uniji, harmonizacija domaćeg zakonodavstva sa propisima EU, značaj zajedničkih projekata Saveza opština i gradova Republike Srpske i Saveza općina i gradova Federacije BiH, uloga i značaj Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope s posebnim osvrtom na BiH, unapređenje saradnje Kongresa i dva saveza te dalje planiranje aktivnosti Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope.

Ovaj događaj organizovan je u okviru projekta „Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini“ kojeg sprovodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope u sklopu Akcionog plana Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu 2022.-2025. godina. Projekat ima za cilj poboljšati kvalitet lokalne demokratije i stvoriti mogućnosti za građane da se uključe u inovativne participativne procese u Bosni i Hercegovini. Također, promoviše nove demokratske pristupe, otvorenu vlast, javnu etiku, transparentno i inkluzivno kreiranje lokalne politike u zemlji.

Zaključeno je da će se savezi općina/opština i gradova u Bosni i Hercegovini uz podršku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope obratiti nadležnim vlastima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom za punu provedbu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine i Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske.