Potpisana Deklaracija o osnivanju Mreže za rodnu ravnopravnost Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine

08.May.2024.
Mreža za rodnu ravnopravnost Saveza

U Sarajevu, 07.05.2024. godine je održan Osnivački sastanak Mreže za rodnu ravnopravnost Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine na kojem su članovi i članice Mreže usvojile Poslovnik o radu i Program rada, i potpisale Deklaraciju o osnivanju Mreže za rodnu ravnopravnost Saveza općina i gradova Federcije Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je za predsjednicu Mreže, jednoglasno izabrana Nina Mujkanović iz Grada Lukavac. Za zamjenicu predsjednice izabrana je Gabrijela Nedić iz Općine Žepče.

Mreža je neformalno konsultaciono i savjetodavno tijelo Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Cilj Mreže je razmjena i praktična primjena znanja, iskustava i dobrih praksi u radu službenika/ica jedinica lokalne samouprave koji učestvuju u aktivnostima provođenja rodne ravnopravnosti u svojim lokalnim zajednicama i komunikacije sa nadležnim institucijama, nevladinim organizacijama i drugim razvojnim akterima koji djeluju na lokalnom nivou.

Ova aktivnost se sprovodi u sklopu Projekta „Jačanje saveza općina/opština i gradova u Bosni i Hercegovini“ koju imlementira Saveza općina i gradova Federacije BiH u saradnji sa Asocijacijom lokalnih vlasti i regiona Švedske (SALAR), a uz podršku vlada Švedske i Švicarske.