Održan trening trenera iz oblasti ravnopravnosti spolova

15.Mar.2023.
TOT ravnopravnost spolova

U organizacija Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Savez opština i gradova Republike Srpske, u Sarajevu je održan drugi trening za trenere/ice učesnike/ce neformalne mreže za ravnopravnost spolova/polova.

Ovaj trening je namijenjen službenicima/ama iz jedinica lokalne samouprave koji/e su uzeli učešće u programu „Globalna priča u lokalnim koracima: alatke za lokalne samouprave za implementaciju SDG cilja 5”.

Program je implementairan kroz projekat „Jačanje uloge saveza općina/opština i gradova u Bosni i Hercegovini“ koje provode Savez općina i gradova Federacije BiH i Savez opština i gradova Republike Srpske, u saradnji sa Savezom lokalnih vlasti i regiona Švedske (SALAR), a uz zajedničku podršku ambasada Švedske i Švicarske.

Učesnici/ce su imali priliku da, kroz interaktivne vježbe unaprijede svoje vještine i znanje na temu rodne ravnopravnosti i to:

  • Senzibilizacija za rodna pitanja;
  • Pravni i institucionalni okvir;
  • Cilj 5 održivog razvoja za rodnu ravnopravnost;
  • Alatke za lokalne samouprave i set politika za ravnopravnost spolova na nivou lokalne samuprave.

U uvodnom dijelu treninga, učesnicama i učesnicima su se obratili predstavnik Ambasade Švedske, gospodin Mario Vignjević, predstavnica Ambasade Švicarske, gospođa Snežana Kanostrevac Cvijetić i direktorica Saveza općina i gradova FBiH, gospođa Vesna Travljanin.

Učesnicima i učesnicama su dodjeljene zahvalnice za učešće i doprinos u programu rodne ravnopravnosti „Globalna priča u lokalnim koracima".