Informacija o info danu povodom prvog poziva u okviru programa URBACT IV 2021-2027

27.Feb.2023.
URBACT

URBACT IV program je jedan od programa teritorijalne saradnje u Evropskoj uniji u periodu 2021-2027 i predstavlja jedan od instrumenata evropske kohezione politike. U programu učestvuje 27 zemalja članica EU, Norveška, Švajcarska i pet zemalja Zapadnog Balkana korisnica IPA-e: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija. Učešće zemalja članica EU se finansira iz sredstava Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), IPA zemalja iz IPA III dok se učešće Norveške i Švajcarske finansira iz državnih budžeta tih zemalja.

URBACT poziv za uspostavljanje mreža za akciono planiranje nudi gradovima priliku da sarađuju i zajednički kreiraju integrirana rješenja za svoje urbane izazove. Poziv je namijenjen gradovima koji žele odgovoriti na lokalne izazove u saradnji s drugim gradovima te izgraditi vlastiti integrirani akcioni plan.

URBACT poziva sve gradove iz EU, Norveške, Švicarske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije da se prijave na poziv koji je otvoren od 9. januara do 31. marta 2023. godine.

Zahvaljujući specifičnoj „URBACT metodi“, program doprinosi održivom urbanom razvoju. Program se zasniva na participativnom pristupu i pruža obuke i aktivnosti izgradnje kapaciteta.

Glavni cilj Programa je promocija integrisanog održivog urbanog razvoja, poboljšanje politika i efektivnosti kohezione politike u gradovima.

Direkcija za evropske integracije zajedno sa Zajedničkim sekretarijatom URBACT programa organizuje info dan (online) sa ciljem informisanja i animiranja relevantnih aktera u BiH za učešće u Programu/pozivu koji će biti održan 03. marta 2023. godine u 10:00 sati. Ovim putem vas pozivamo da se prijavite za učešće putem linka koji je objavljen na internet stranici DEI kao i na internet stranici Programa (https://www.dei.gov.ba/bs/poziv-na-online-info-dan-povodom-prvog-poziva-programa-urbact-iv).

Sve dodatne informacije o programu i načinu prijave možete pronaći na sljedećem linku: https://urbact.eu/get-involved

U dodatku ispod se nalazi:

- National URBACT Points contacts

- Poziv

- Informacija o javnom pozivu

- Dopis DEI