Pismo saučešća povodom stravičnih događaja u Gradačcu

14.Aug.2023.
SOGFBIH

Direktorica Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine Vesna Travljanin uputila pismo saučešća povodom ubistva tri osobe i ranjavanja još tri u Gradačcu. Pismo prenosimo u cjelosti.

"S tugom smo primili vijest o užasnom zločinu koji je zadesio vašu mirnu i prosperitetnu sredinu kada su 11. avgusta 2023. godine usljed stravičnih okolnosti ubijene tri i ranjene još tri osobe.

Željela bih da istaknem kako pružamo punu podršku zaključcima Kolegija Gradskog vijeća Gradačac od 11. avgusta, kao i zaključcima Vanredne sjednice Gradskog vijeća Gradačac od 12. avgusta. Ukoliko smatrate da je potrebno, u kontekstu provođenje vaših zaključaka da i Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine djeluje prema višim nivoima vlasti budite slobodni da nas kontaktirate.

Napominjem da će predstavnici Saveza 23. avgusta prisustvovati otvorenju 50. jubilarnog Sajma šljive, te bi i to mogla biti prilika za razmjenu mišljenja na koji način je moguće da i Savez pruži podršku vašim inicijativama, posebno koje se odnose na entitetski i državni nivo.

Također bi istakla da Savez održava edukacije za uposlenike jedinica lokalne samouprave iz oblasti rodne ravnopravnosti kojoj je cilj, između ostaloga, i podizanje svijesti kod šire društvene zajednice o potrebi ostvarivanja principa jednakosti i ravnopravnosti spolova u praksi. I ovaj nesretan slučaj iz Gradačca pokazuje koliko je ova tema važna za naše društvo.

Grad Sarajevo organizira protestnu - mirnu šetnju kao znak solidarnosti za ubijenu Nizamu Hećimović i druge u Gradačcu i protesta protiv svake vrste nasilja oko nas, posebno nasilja nad ženama, naše učešće na njoj je minimum koji možemo uraditi.

Porodicama tragično stradalih građana Gradačca upućujemo najiskrenije saučešće, a povrijeđenima upućujemo želje za brz oporavak."