Održana vanredna (online) sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH

13.Feb.2023.
Predsjedništvo

Vanredna (online) sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine održana je 13.2.2023. godine.

Sjednici je predsjedavao predsjednik Predsjedništva SOGFBiH Hamdo Ejubović a prisutni su bili zamjenik predsjednika Mladen Mišurić Ramljak, te predstavnici općina i gradova Novi Grad Sarajevo, Grad Sarajevo, Travnik, Livno, Banovići i Neum u svojstvu članova ili ovlaštenih zamjenika članova Predsjedništva.

Razmatrana je mogućnost pružanja odgovarajuće pomoći članica Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine zemljotresom pogođenim područjima u Republici Turskoj i Siriji, a na inicijativu Općine Travnik.

Zaključeno je kako su se članice Saveza općina i gradova FBiH po hitnoj proceduri odazvale, svaka u skladu sa svojim mogućnostima, pozivu za pomoć kako domaćih tako i međunarodnih organizacija i institucija. Općine/gradovi članice Saveza kroz različite vrste institucija, udruženja građana i na druge načine učestvuju u akciji spašavanja preživjelih kao i u humanitarnim akcijama.

Period obnove infrastrukture razrušenog područja kao i humanitarna pomoć unesrećenom stanovništvu predstavlja ozbiljan izazov za zemlje pogođene zemljotresom te stoga članice Saveza izražavaju svoju spremnost da u, skladu sa svojim zakonskim i materijalnim mogućnostima, se stave na rapolaganje prijateljskim narodima Turske i Sirije u smislu bilo kakve vrste pomoći u budućnosti.

Savez općina i gradova FBiH će u tom smislu uputiti pismo podrške Asocijaciji turskih općina i gradova izražavajući svoju sućut i spremnost na zajedničku saradnju prilikom obnove nastradalih područja.

Članice Saveza općina i gradova FBiH će staviti svoje infrastrukturne resurse na raspolaganje organizacijama koje se bave skupljanjem pomoći stanovništvu nastradalom u zemljotresu.

Članice Saveza će materijalnu i finansijsku pomoć uputiti preko kanala koje obezbijedi Bosna i Hercegovina.

Ovom prilikom je također zaključeno da Savez po hitnom postupku prema nadležnim institucijama uputi incijativu za izmjene Zakona o zaštiti i spašavanju na način da se izmijene uslovi i način korištenja sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u visini od 0,5 procenata od osnovice koju čine isplaćene neto plaće zaposlenika u radnom odnosu i svih lica angažovanih po ugovoru o vršenju privremenih i povremenih poslova i po ugovoru o djelu.