Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 272Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

Direktorica Saveza uručila priznanje načelniku Općine Stari Grad Sarajevo za ostvareni uspjeh u transparentnoj dodjeli sredstava organizacijama civilnog društva

Danas je u Općini Stari Grad Sarajevo održan radni sastanak direktorice Saveza općina i gradova FBiH, Vesne Travljanin i načelnika Općine Ibrahima Hadžibarića.

Ovom prilikom se razgovaralo o aktivnostima Saveza u proteklom periodu sa naglaskom na pitanje statusa neperspektivne vojne imovine u kontekstu podrške Saveza inicijativi državnog zastupnika Denis Zvizdića za donošenje Zakona o načinu raspolaganja neperspektivnom vojnom imovinom, a što je podržao i načelnik Hadžibajrić.

Jačanje finansijske pozicije lokalne samouprave u FBiH putem izmjene sistema raspodjele javnih prihoda od indirektnih i direktnih poreza u FBiH, bila je jedna od tema sastanka. Načelnik je pružio punu podršku nastojanjima Saveza za povećanjem udjela općina i gradova u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza sa 8,42% na 9,81%, i povećanjem minimalnog udjela općina i gradova u prihodima od direktnih poreza. Kao partnerska općina u ReLOaD Projektu, Općina Stari Grad Sarajevo jedna je od pet jedinica lokalne samouprave u BiH koja je u proteklom periodu ostvarila značajan uspjeh u transparentnom finansiranju organizacija civilnog društva iz budžeta.

Općina Stari Grad Sarajevo se ističe po dosljednosti u prakticiranju dodjele grantova po LOD metodologiji i projektnim pristupom, odobravanjem manjeg broja projekata veće pojedinačne vrijednosti. Općina projektnim pristupom dodjeljuje sredstva udruženjima građana i sportskim organizacijama.

Također, jedna je od rijetkih JLS koja prije raspisivanja javnog poziva organizira konsultacije sa OCD o prioritetima koji će se finansirati kroz javne pozive, te ima izuzetno dobro razvijen monitoring sistem, koji i nakon učešća u projektu i dalje redovno primjenjuje za sve projekte finansirane kroz javni poziv.

U skladu sa ovim rezultatima, direktorica Saveza uručila je načelniku Priznanje za ostvareni uspjeh i napredak u transparentnoj dodjeli sredstava organizacijama civilnog društva koje se dodjeljuje u okviru ReLOaD projekta kojeg finansira Evropska unija a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija.

Direktorica Saveza je informisala načelnika Hadžibajrića i o trenutnim aktivnostima Saveza u procesu pripreme Izborne skupštine Saveza, u kontekstu predlaganja kandidata za organe i tijela Saveza.

Petak, Februar 19, 2021. godine
 

Srijeda
3. Mart 2021.

Mart, 2021
POUTSRČEPESUNE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING