Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 272Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

POZIV NA WEBINAR - KAKO OBEZBJEDITI KVALITETAN PRISTUP KOMUNALNIM USLUGAMA U RURALNIM PODRUČJIMA

Za većinu zemalja Dunavskog regiona upravljanje otpadnim vodama ostaje važan izazov za postizanje ciljeva zaštite vodnih resursa, posebno u kontekstu procesa pristupanja i usklađivanja sa EU.

Oko 22 miliona stanovnika ovog regiona nema pristup toaletu. Međutim, 6 Ciljeva održivog razvoja (SDG) naglašavaju posvećenost zemalja postizanju univerzalnog pristupa vodnim uslugama za do 2030. godine.

U tom kontekstu, pitanje osiguranja adekvatnog sakupljanja, prečišćavanja i odlaganja otpadnih voda u ruralnim područjima često je zanemarena tema, zasjenjeno upravljanjem otpadnim vodama i zahtjevima usklađenosti mnogo većih aglomeracija u urbanim područjima.

U mnogim područjima Dunavskog regiona izgradnja odgovarajućih sistema za sakupljanje kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje u malim ruralnim zajednicama zaostaje, sa nedostatkom finansijskih, tehničkih i kadrovskih resursa, ali i sa nedostatkom svjesti u društvu.

Nadovezujući se na prethodni rad Svjetske banke u okviru Dunavskog programa za vodu i ICPDR-a na ovu temu, ova radionica ima za cilj doprinijeti razumijevanju, osvijestiti probleme, obezbjediti potencijalne pristupe za prevazilaženje ograničenja i stvoriti okvir za omogućavanje održivih i decentraliziranih rješenja za pročišćavanje otpadnih voda u ruralnim područjima.

Radionica će se fokusirati na pitanja upravljanja otpadnim vodama u malim aglomeracijama (ispod 2.000 PE), sa naglaskom na decentraliziranim sistemima za kanalizaciju i pročišćavanje otpadnih voda u ruralnim područjima, pojedinačnim (IAS) i jeftinim rješenjima, a okupit će kreatore politike, predstavnike vlada i komunalnih preduzeća, akademske zajednice, savjetnike i međunarodne institucije angažirane na polju upravljanja otpadnim vodama u ruralnim područjima.

Sve detaljnije informacije o radionici se nalaze na sljedećem linku:

https://www.iawd.at/eng/event/613/details/w/0/beyond-utility-reach-how-to-close-the-rural-access-gap-to-wastewater-treatment-and-sanitation-services

Link za registraciju na dvodnevnu radionicu:

Webinar Registration - Zoom

Petak, Januar 15, 2021. godine
 

Ponedeljak
8. Mart 2021.

Mart, 2021
POUTSRČEPESUNE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING