Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 261Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

PRESTAVNIK SAVEZA OPĆINA I GRADOVA FEDERACIJE BIH PRISUSTVOVAO TERENSKIM POSJETAMA JABLANICI I NEVESINJU U OKVIRU PROJEKTA „JAČANJE ULOGE MJESNIH ZAJEDNICA U BIH“

21. i 22. maja/svibnja 2018. godine, u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini" finansiranog od Švedske i Švicarske Vlade, a kojeg provodi UNDP, realizovane su terenske posjete Jablanici i Nevesinju s ciljem upoznavanja sa potignutim rezultatima ovog projekta na terenu. Delegaciju koja je posjetila određene mjesne zajednice na području ovih općina su činili: Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, predstavnici vlade Švicarske i Švedske, rezidentna predstavnica UNDP-a BiH Sezin Sinanoglu, kao i drugi predstavnici UNDP-a, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Vlade Brčko Distrikta, Saveza općina i gradova Federacije BiH i Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Zajednički projekat Vlada Švedske i Švicarske „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini" ima za cilj da potakne veći angažman građana u odlučivanju, pružanju kvalitetnih usluga, te u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva.

Prvog dana posjete, načelnik Općine Jablanica Salem Dedić je zajedno sa višečlanom delegacijom posjetio mjesne zajednice u kojima su realizovane aktivnosti podržane kroz ovaj projekat kao što su: rekonstrukcija školskog dvorišta sa ugradnjom video nadzora i uređenje učionica u područnoj Osnovnoj školi „Suljo Čilić" u MZ Ostrožac. Nakon toga je posjećen Društveni centar na Gornjoj koloniji i dječije igralište u MZ Jablanica 2 koji su opremljeni kroz ovaj projekat. Takođe je posjećena i MZ Donja Jablanica gdje su se članovi delegacije susreli sa predstavnicima MZ Donja Jablanica i Udruženjem žena „Most".

Drugog dana posjete, načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović, upoznao je goste sa dosadašnjim tokom realizacije ovog projekta. Tokom sastanka u Kabinetu načelnika i prilikom obilaska mjesnih zajednica Kifino selo i Bijenja zajednički je ocijenjeno da je ovaj projekat pomogao stanovništvu iz ruralnih područja da riješi neke infrastrukturne probleme. Akteri uključeni u projekat zajedno sa predstavnicima lokalne uprave obišli su prostorije Udruženja multiple skleroze regije istočna Hercegovina, a zatim i područnu školu u Krekovima koja je adaptirana sredstvima obezbijeđenim kroz projekat uz sufinansiranje opštine.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini" provodi Razvojni program ujedinjenih nacija - UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

Inače, u aktivnostima prve faze ovog projekta koji traje do sredine 2019. godine, učestvuje 136 mjesnih zajednica i 24 jedinice lokalne samouprave širom zemlje, čime se utiče na poboljšanje kvalitete života 300.000 ljudi. 

Srijeda, Maj 23, 2018. godine
 

Utorak
25. Juni 2019.

Juni, 2019
POUTSRČEPESUNE
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING