Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 272Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 
ODRŽANA PRVA JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O FINANSIRANJU JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE

U multimedijalnoj sali Općine Gračanica, 5. juna/lipnja održana je javna rasprava o prijedlogu radnog materijala Zakona o finansiranju jedinica lokalne samouprave. Riječ je o prvoj od sedamnaest javnih rasprava koje će se u narednom periodu održati u općinama i gradovima širom BiH, a na kojima će biti predstavljena predložena zakonska rješenja koja imaju za cilj unapređenje rada i funkcioniranja jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini. Javne rasprave su dio projektne komponente „Načelnici za razvoj lokalne samouprave", koju u okviru projekta „Doprinos ustavnoj reformi BiH", podržanog od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju, implementiraju Savez općina i gradova FBiH i Savez opština i gradova Republike Srpske.

Na javnoj raspravi govorili su Nusret Helić, načelnik Općine Gračanica, Ivan Matešić, član ekspertne grupe i pomoćnik ministra pravde FBiH, Radinka Dujak, predsjednica Komisije za ekonomski razvoj općina i gradova i finansije pri Savezu općina i gradova FBiH (SOGFBiH), Dženita Kovačević, viši saradnik za finansije pri SOGFBiH i Amir Kupusija, voditelj projekta (SOGFBiH).

Načelnik Općine Gračanica je naglasio da je specifičnost ovakvog načina predlaganja zakona ta što dolazi obrnutim redoslijedom - od nižih ka višim nivoima vlasti i što dolazi od ljudi iz prakse i na osnovu dugogodišnjeg iskustva. Prema njegovim riječima, cilj je neke sporne oblasti kvalitetnije regulisati i poduzeti sve da se predložena zakonska rješenja nakon provedenih javnih rasprava što prije nađu u parlamentarnoj proceduri.

Prisutni su imali priliku uputiti primjedbe, sugestije i prijedloge na ponuđeni radni materijal zakona, koje će biti razmotrene i uvrštene u konačnu verziju koja će biti upućena u dalju proceduru. Zadatak načelnika u narednom periodu je da se posvete zagovaranju predloženih zakonskih rješenja i politika pred entitetskim i državnim vlastima.

Zakon o finansiranju jedinica lokalne samouprave o kome se raspravljalo u Gračanici jedan je od 5 zakona i 2 politike koje se sprovode u sklopu projekta.

Sljedeća javna rasprava o Zakonu o finansiranju jedinica lokalne samouprave će se održati u Tomislavgradu 03.07.2013. godine.

Petak, Juni 7, 2013. godine
 

Četvrtak
4. Mart 2021.

Mart, 2021
POUTSRČEPESUNE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING