Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 260Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 
ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA 'BUDUĆNOST FISKALNE DECENTRALIZACIJE U JUGOISTOČNOJ EVROPI'

BUDVA, 02. novembar/studeni - Da li je fiskalna decentralizacija glavna strategija za zamlje jugoistočne Evrope u suočavanju sa finansijskim izazovima i za povećanjem investicija u lokalnu zajednicu? Koja su otvorena pitanja vezana za proces fiskalne decentralizacije u cijeloj regiji? Gdje i kako će zemlje u budućnosti usmjeriti fiskalnu decentralizaciju?

Ovo su neke od tema koje su razmatrane na Međunarodnoj konferenciji: Budućnost fiskalne decentralizacije u jugoistočnoj Evropi, koja je održana 1.-2. novembra 2012. godine u Budvi, Crna Gora.

Konferenciju je organizirala Mreža lokalnih i regionalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) u partnerstvu sa Ministarstvom finansija Crne Gore i Unijom općina Crne Gore.

Konferencija je okupila više od 120 učesnika, predstavnika lokalnih vlasti i udruženja lokalnih vlasti iz 12 zemalja jugoistočne Evrope, predstavnike ministarstava finansija i drugih centralnih državnih institucija iz sedam zemalja, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, ekonomista i stručnjaka iz date oblasti.

U svom pozdravnom govoru, ministar finansija Crne Gore Milorad Katinic rekao je: „Kriza nas sili da budemo efikasniji, da osiguramo bolje usluge sa sredstvima koja imamo. Ali, mi takođe moramo da stvorimo bolje okruženje za ekonomski rast koji će uticati na smanjenje siromaštva i nezaposlenosti".

Potpredsjednik NALAS-a, g. Anton Peršak je istakao: „U procjeni trendova fiskalne decentralizacije važno je imati na umu sljedeće usmjeravajuće aspekte: (1) sprovođenje nacionalnog programa reforme fiskalne decentralizacije; (2) nivo međuvladinog dijaloga; i (3) finansijske indikatore. Što se tiče prve tačke, u Analizi NALAS-a je zaključeno da nema kontinuiranog napretka u fiskalnoj decentralizaciji u Regionu u poslednje 2-3 godine. U Moldaviji, Rumuniji, pa i u mojoj zemlji, Sloveniji, prisutan je čak trend ponovne centralizacije", rekao je Peršak.

„Slažemo se da proces decentralizacije treba posmatrati kao posledicu potrebe za demokratizacijom društva. Ekonomski razvoj na lokalnom nivou je ključni element u zadovoljavanju životnih potreba. Lokalni razvoj i zaposlenje su ono što građani prvenstveno očekuju od procesa decentralizacije", rekao je g. Aleksandar Bogdanović, Gradonačelnik Cetinja i Predsjednik Skupštine Zajednice opština Crne Gore. „Do sada sprovođene politike u Crnoj Gori dale su značajne rezultate. Želio bih da vas podsjetim da je Crna Gora prije krize bila jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, sa najvećim nivoom direktnih stranih investicija po glavi stanovnika".

„Često čujemo od centralnih vlasti da općine nemaju dovoljno kapaciteta da sprovedu fiskalnu decentralizaciju i to je njihov izgovor za stagniranje procesa fiskalne decentralizacije. To jednostavno nije opravdan razlog. Mi moramo zajedno da radimo da bi još bolje razvili kapacitete lokalnih samouprava", rekla je g-đa Ginka Čavdarova, Izvršni direktor Nacionalne asocijacije općina Bugarske u svom govoru o izazovima asocijacija lokalnih vlasti u podržavanju svojih članica - lokalnih samouprava, da ojačaju lokalne administrativne kapacitete.

„Moramo naglasiti da postoje tri važna pravca fiskalne decentralizacije: povećanje međuvladinih transfera, povećanje sopstvenih prihoda i smanjenje tereta općinskih zaduženja", rekao je g. Piter Klavel, Šef jedinice USAID projekta planiranja i lokalne uprave u Albaniji. „NALAS je pripremio izuzetnu studiju o trendovima fiskalne decentralizacije u jugoistočnoj Evropi koju smo koristili u našem radu u Albaniji i treba to da nastavimo jer moramo imati pristup zasnovan na dokazima u cilju unapređenja fiskalne decentralizacije", naglasio je g. Klavel.

G. Entoni Levitas, svjetski poznat stručnjak za međuvladine finansije, upozorio je: „Nivo transfera sa centralnog nivoa nedovoljan je lokalnim vlastima da pružaju usluge za koje su ovlašćene. U cijelom regionu jugoistočne Evrope, ubiranje prihoda ostaje glavni problem kako za centralne vlasti tako i za lokalne vlasti, dok se između njih nastavlja „igra krivaca". Takođe, poreska osnovica u cijelom Regionu je izuzetno koncentrisana u nekoliko gradova, često u glavnom gradu".

Na kraju konferencije, učesnici će usvojiti Zajedničku deklaraciju kojom će se naglasiti njihovi zajednički napori na:

·        poboljšanju rezultata dijaloga između ministarstava finansija i nacionalnih asocijacija lokalnih vlasti;

·        povećanju općinskih kapaciteta koji se odnose na investicije u cilju prevlađivanja kontinuiranog nedostatka finansiranja općinske infrastrukture;

·        olakšavanje pristupa lokalnih vlasti pretpristupnim i strukturalnim/poljoprivrednim fondovima Evropske unije;

·        olakšavanje pristupa kreditnom tržištu.


PREUZMITE Nacrt Deklaracije

PREUZMITE Izvještaj o fiskalnoj decentralizaciji 2006 - 2011

Ponedeljak, Novembar 5, 2012. godine
 

Petak
24. Maj 2019.

Maj, 2019
POUTSRČEPESUNE
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING