Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 266Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 
OPĆINA NOVO SARAJEVO ODRŽALA DAN OTVORENIH VRATA POVODOM DOBIJANJA BEACON STATUSA

Učešćem u šestom krugu projekta Beacon šeme, koji je proveden 2011. godine Općina Novo Sarajevo predstavila je svoju dobru praksu, te je u maju/svibnju 2012. godine, dobila prestižno priznanje „Beacon status 2011/2012. godina" za temu "Planiranje i usvajanje budžeta u lokalnoj zajednici".

Tim povodom, 27. septembra/rujna je u prostorijama Centra za razvoj karijere Novo Sarajevo upriličen Dan otvorenih vrata u cilju širenja dobre prakse i razmjene pozitivnih iskustava sa drugima, gdje će predstaviti svoja dosadašnja iskustva, usvojena rješenja i ideje koje se mogu primjeniti i u drugim jedinicama lokalne uprave. Manifestaciji su prisustvovali predstavnici općina i gradova iz Bosne i Hercegovine, a u ime Općine Novo Sarajevo prisutnima je dobrodošlicu poželio Općinski načelnik Nedžad Koldžo.

„Dobiti Bikon status je čast, a posebna čast je dobiti ovaj status u segmentu kreiranja budžeta, jer ako pođemo od činjenice da svaka vlast se mjeri na tome kako primjenjuju budžet, u tom slučaju ova nagrada i ovo priznanje potvrđuje da su našli dobar primjer koji se može upotrijebiti na području cijele BiH", istakao je načelnik Nedžad Koldžo.

Prisutnima su se obratili i Amir Kupusija, predstavnik Saveza općina i gradova Federacije BiH i projekt menadžer Bikon šeme, te Edina Habibija, pomoćnica načelnika za privredu i finansije Općine Novo Sarajevo, čija je služba zaslužna za dobijanje jednog ovako prestižnog priznanja.

Nakon obraćanja gostiju i domaćina, upriličena je i kratka prezentacija o dobrim praksama, pozitivnim iskustvima i idejama Općine Novo Sarajevo, a kada je u pitanju "Planiranje i usvajanje budžeta u lokalnoj zajednici", nakon čega je uslijedio i razgovor sa gostima iz drugih lokalnih uprava.


Zašto je Općina Novo Sarajevo - Beacon općina za 2011/2012 godinu iz oblasti 'Planiranje i usvajanje budžeta u lokalnoj zajednici'
?

Općina Novo Sarajevo je samoinicijativno osmislila i uspostavila financijski sofverski program kao polazište za planiranje i usvajanje proračuna i potvrdila vrijednost svoje prakse, predstavljajući aspekte strateškog liderstva, konzultacija, provedenih aktivnosti, te informacije o zadovoljstvu građana.

Kao prva općina u Federaciji BiH koja je sačinila vlastiti financijski softver za planiranje i izvršavanje proračuna, timskim kreiranjem proračuna pojačala je i odgovornost svih sudionika u procesu planiranja i usvajanja proračuna. Novouspostavljena praksa u ovoj općini postala je dio sustava, a ne stvar volje pojedinca, što je važan korak u održivosti i institucionalizaciji prakse.

Svi aspekti konzultacija i partnerstva s građanima su planski, što je dodatna kvaliteta u smislu jačanja održivosti same prakse, kao i stalne želje da se građani uključuju u proces donošenja dokumenata značajnih za funkcioniranje lokalne zajednice.

Provedene aktivnosti od strane Općine Novo Sarajevo, u procesu planiranja i usvajanja proračuna, sadrže neophodne dokaze, pri čemu se planiranje i izvješćivanje koriste kao glavni alat u izvršavanju proračuna. Pokazana je veza između subjekata u oblasti planiranja i usvajanja proračuna i korisnika usluga općinske administracije.

Građani su zadovoljni sudjelovanjem u planiranju i usvajanju proračuna, investicijama i komunikacijom s predstavnicima općine, dobijenim informacijama i drugim oblicima njihovog sudjelovanja. Anketiranje i javne konzultacije su najčešći alat traženja mišljenja građana u pogledu planiranja i usvajanja proračuna. Posebna kvaliteta je činjenica da se o prijedlozima građana kao partnera odgovara pisano o razlozima zašto su njihovi

prijedlozi prihvaćeni ili odbijeni. Građani su bez sumnje partneri lokalnim vlastima kod planiranja i usvajanja proračuna i aktivno su uključeni u proces njegovog donošenja.

Neophodne informacije o svakom segmentu planiranja i usvajanja proračuna mogu se dobiti od uposlenih u općini, čime se potvrđuje da se ovoj oblasti pristupa sveobuhvatno, kontinuirano i s ciljem stalnog unapređenja.

Općina Novo Sarajevo uspostavila je različite vidove partnerstva u svezi s planiranjem i usvajanjem proračuna. Uvažene su inicijative, informacije i prijedlozi građana, uposlenika, nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija, mjesnih zajednica. Razrađene metode ispitivanja zadovoljstva korisnika usluga predstavljaju posebnu kvalitetu. Detaljno su dokumentirane i planski rađene. Rezultati istraživanja zadovoljstva korisnika su dokumentirani, veoma uredno složeni i javno se objavljuju (putem web stranice, medija i dr.)

Kao metodu razmjene svoje dobre prakse Općina se opredijelila za studijske posjete i radionice s namjerom predstavljanja svih modula kreiranih u okviru financijskog softvera.

Četvrtak, Oktobar 4, 2012. godine
 

Subota
19. Septembar 2020.

Septembar, 2020
POUTSRČEPESUNE
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING