Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 272Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 
JAVNI POZIV JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE ZA IZRAŽAVANJE INTERESA ZA SPROVOĐENJE METODOLOGIJE SOCIJALNOG MAPIRANJA

Pozadina

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine implementira projekat „Jačanje lokalnih kapaciteta za implementaciju Agende 2030 i principa Nikoga ne zapostaviti", u saradnji s NALAS-om (Mrežom asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope). Projekat je podržan od strane Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Jedan od ciljeva projekta jeste jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave za integrisanje Ciljeva održivog razvoja i primjenu principa „Nikoga ne zapostaviti" u kreiranju lokalnih politika i budžeta.

Shodno tome, Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine objavljuje Javni poziv jedinicama lokalne samouprave za izražavanje interesa za sprovođenje metodologije socijalnog mapiranja.

U sklopu projektnih aktivnosti, jednoj jedinici lokalne samouprave će biti pružena podrška u sprovođenju metodologije socijalnog mapiranja s ciljem integrisanja podataka o izrazito ugroženim skupinama stanovništva, u procesu planiranja i donošenja odluka u polju socijalne zaštite.

Jedinica lokalne samouprave koja bude odabrana će biti pozvana da:

  • Učestvuje na online Treningu za socijalno mapiranje. Trening se sastoji od 6 modula (svaki modul u trajanju od 3 sata) i održavat će se tokom marta 2021. godine. Trening će održati GIZ i odvijat će se na engleskom jeziku. Shodno tome, neophodno je da službenik koji bude odabran za učešće na Treningu dobro poznaje engleski jezik.
  • Sprovede socijalno mapiranje (april - juni 2021.), uz podršku odabrane organizacije civilnog društva/konsultantske firme.

Uz to, jedinica lokalne samouprave uključena u socijalno mapiranje dobit će tehničku podršku za integraciju ključnih zaključaka koji proizilaze iz socijalnog mapiranja u strateške/planske dokumente u području socijalne zaštite. Podršku će dati lokalna organizacija civilnog društva/konsultantska firma koja bude angažovana na projektu (juli - septembar 2021).

Kriteriji za procjenu

Komisija će izvršiti evaluaciju pristiglih prijava na osnovu sljedećih kriterija:

1. Kapaciteta jedinice lokalne samouprave za implementaciju aktivnosti u polju socijalne zaštite;

2. Prethodnog iskustva u implementaciji relevantnih/sličnih aktivnosti i/ili projekata:

  • Usvojen i implementiran Program socijalne zaštite za 2019/2020. godinu s jasnim budžetom;
  • Uključenost općine/grada u sprovođenje mjera za socijalnu prevenciju, pružanje usluga u zajednici za ranjive kategorije građana (djeca i porodice pod rizikom, žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u porodici, osobe s invaliditetom, djeca iz jednoroditeljskih porodica, djeca ulice i socijalno ugrožena djeca, ovisnici, starije osobe, osobe bez lične dokumentacije itd.) kao i druge mjere u polju socijalne zaštite;
  • Uspostavljena partnerstva s institucijama, organizacijama civilnog društva, privatnim sektorom i ekspertima s ciljem pružanja podrške ranjivim skupinama stanovništva i/ili pružanja usluga;

3. Pristupa općine/grada s ciljem daljnjeg unapređenja socijalne zaštite na lokalnom nivou.

Procedura za podnošenje prijava  i  krajnji rok za prijavu

Zainteresovane općine i gradovi popunjavaju Prijavni obrazac i isti dostavljaju Savezu općina i gradova FBiH na mail savez@sogfbih.ba

Krajnji rok za dostavljanje prijava je 25. decembar 2020. godine.

Pored prijavnog obrasca, općine i gradovi mogu dostaviti dokumente koje smatraju relevantnim za ovaj poziv (programe, izvješća, linkove)

Za sve detaljnije informacije kontakt osoba je g-đica Luna Seković, 033 216 502.

U prilogu se nalazi Prijavni obrazac.

Srijeda, Decembar 23, 2020. godine
 

Četvrtak
4. Mart 2021.

Mart, 2021
POUTSRČEPESUNE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING