Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 272Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 
URUČENO PRIZNANJE NAČELNIKU VOGOŠĆE ZA TRANSPARENTAN PROCES DODJELE SREDSTAVA ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA

Danas je direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin uručila priznanje načelniku Općine Vogošća, Edinu Smajiću za ostvaren uspjeh i napredak u transparentnoj dodjeli sredstava organizacijama civilnog društva u skladu sa principima LOD metodologije.

Priznanje se dodjeljuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) kojeg finansira Evropska unije a provodi UNDP. Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine zajedno sa Savezom opština i gradova Republike Srpske i u saradnji sa ReLOaD timom sproveli su  proces izbora najboljih praksi partnerskih jedinica lokalne samouprave iz oblasti:

-       Transparentnost finansiranja organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave i

-       Uključivanje građana i organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka na lokalnom nivou.  

U oblasti Transparentno finansiranje OCD iz budžeta JLS, po dobrim praksama izdvojile su se JLS: Centar Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Banja Luka, Rudo i Vogošća, koje imaju veća izdvajanja za OCD ili dodjeljuju značajniji dio sredstava putem javnog poziva, te efikasno provode LOD metodologiju. Neke od navedenih JLS dobro su ocijenjene i zahvaljujući dodjeli sredstava sportskim i boračkim organizacijama putem javnog poziva (Centar Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Banja Luka i Vogošća) ili jednoj od ovih grupa (Rudo).  

U oblasti Uključivanje građana i OCD u procese donošenja odluka na lokalnom nivou izdvojile su se Bijeljina, Banja Luka, Tešanj, Centar Sarajevo i Trebinje, koje s građanima komuniciraju putem raznovrsnih medija za komunikacije, a ističu se i po uključivanju OCD u radna tijela ili druge mehanizme odlučivanja i po broju prihvaćenih i provedenih inicijativa koje su pokrenuli građani.  

Općina Vogošća izdvaja se značajnim povećanjem izdvajanja budžetskih sredstava za OCD, kao i kontinuiranim povećanjem izdvajanja sredstava za OCD. Oko 60% sredstava za OCD dodjeljuje se putem javnog poziva, a i sportske i boračke organizacije se finansiraju projektno.

Srijeda, Decembar 16, 2020. godine
 

Četvrtak
4. Mart 2021.

Mart, 2021
POUTSRČEPESUNE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING