Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 272Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 
ODRŽANA 12. REDOVNA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SAVEZA

23.09.2020. godine u Sarajevu je održana Dvanaesta sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH, na kojoj je, između ostalog, rezimiran rad u prethodnom periodu.

Bilo je riječi o načinu raspodjele transfera jedinicama lokalne samouprave iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine. Istaknuto je da je Vlada Federacije BiH djelimično uvažila prijedlog Saveza tako što je od ukupnog iznosa od 30 miliona KM, transferiranog iz Budžeta FBiH za jedinice lokalne samouprave, dio transfernih sredstava (10 miliona KM- trećina ukupnog iznosa) podijelila po principu solidarnosti u jednakom iznosu od po 125.000 KM svakoj jedinici lokalne samouprave na ime finansijske pomoći lokalnim budžetima u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19, dok je 20 miliona KM podijeljeno općinama i gradovima putem javnog poziva za sufinansiranje različitih lokalnih infrastrukturnih projekata. Predsjedništvo je mišljenja da je ovo dobar način raspodjele, te da se može konstatovati da je uspostavljen dobar dijalog sa Vladom FBiH po ovom pitanju.

Članovi Predsjedništva su informisani da je u toku izrada Analize utjecaja pandemije koronavirusa na socioekonomski i finansijski položaj jedinica lokalne samouprave u FBiH, pri čemu je naglašeno da je pandemija koronavirusa značajno pogodila lokalni nivo vlasti u FBiH i dodatno oslabila finansijsku poziciju jedinica lokalne samouprave u FBiH.

Predsjedništvo je, također, informisano o mogućnosti upostave finansijskog mehanizma za razvoj, procesu izrade novog Strateškog plana Saveza, te o dokumentu okvirne politike ''Unaprjeđenje vodnih usluga gradova i općina Federacije Bosne i Hercegovine".

Članovima Predsjedništva su predstavnici kompanije Comtrade System Integration d.o.o. Sarajevo predstavili mogućnost uspostave partnerstva ove kompanije s općinama i gradovima u FBiH.

Najavljen je i nastavak održavanja radionica za jedinice lokalne samouprave o Nacrtu Zakona o građevinskom zemljištu koje Savez organizuje u saradnji sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Prva radionica je održana u Mostaru, a preostale su planirane za Sarajevo, Tuzlu i Bihać.

Na kraju sjednice, uručene su zahvalnice članovima Predsjedništva Saveza, Nadzornog odbora i drugih organa SOGFBiH za savjesno i odgovorno vršenje dužnosti za period 2017.-2020. godina.

Četvrtak, Septembar 24, 2020. godine
 

Srijeda
3. Mart 2021.

Mart, 2021
POUTSRČEPESUNE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING