Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 272Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 
INFORMACIJA SA ODRŽANOG RADNOG SASTANKA SAVEZA I USTANOVE ZA OBRAZOVANJE ODRASLIH "NOVA ZANIMANJA"

25.06.2020. godine u prostorijama Ustanove za obrazovanje odraslih „Nova zanimanja" održan je radni sastanak između predstavnika ove Ustanove i predstavnika Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom, direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH Vesna Travljanin i direktorica Ustanove za obrazovanje odraslih „Nova zanimanja" Meliha Abdulahović su predstavile osnovne aktivnosti i zadatke kojima se bave organizacije kojima rukovode.

Takođe je bilo riječi o mogućnostima saradnje i promovisanju rada Ustanove za obrazovanje odraslih „Nova zanimanja" među jedinicama lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Direktorica Saveza je istakla da Savez, pored obavljanja osnovne funkcije zastupanja i lobiranja prema višim nivoima vlasti za interese lokalnih zajednica u kreiranju zakonskih rješenja, pruža i usluge edukacija i treninga za svoje članice, a takođe ima dugogodišnju dobru saradnju sa nizom domaćih i stranih organizacija na provedbi različitih projekata vezanih za oblast lokalne samouprave.

Direktorica Ustanove za obrazovanje odraslih „Nova zanimanja" je naglasila da ova Ustanova nastoji prilagoditi svoje obrazovne programe (kroz prekvalifikaciju i dokvalifikaciju kadrova) potrebama stanovništva i potrebama poslodavaca prateći zahtjeve tržišta rada, a s ciljem bržeg pronalaženja posla i ostanka mladih ljudi u Bosni i Hercegovini.

Ustanova za obrazovanje odraslih "Nova zanimanja" akreditovala je od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo 22 programa formalnog obrazovanja, i to: Medicinska sestra-tehničar, Psiho gerijatrijska sestra-tehničar, Stomatološka sestra-tehničar, Poslovno-pravni tehničar, Ekonomski tehničar, Mašinski tehničar, Građevinski tehničar, Turističko hotelijerski tehničar, Tehničar hortikulture, Zidar-fasader, Keramičar-podopolagač, Moler-farbar, Bravar, Operater na CNC mašinama, Zavarivač, Vozač motornih vozila, Rukovodilac građevinskih i pretovarnih mašina, Kuhar, Konobar, Lugar, Stolar i Tapetar- dekorater.

Kroz pohađanje nekog  od ovih programa obrazovanja, polaznici stiču mogućnost da brže dođu do zaposlenja, a jedinicama lokalne samouprave se pruža mogućnost da u sinergiji sa ovom ustanovom, kroz sufinansiranje programa obrazovanja odraslih za tražena zanimanja, doprinesu jačanju privrede i smanjenju stope nezaposlenosti.

Srijeda, Juli 8, 2020. godine
 

Srijeda
3. Mart 2021.

Mart, 2021
POUTSRČEPESUNE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING