Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 272Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 
ZAKLUČCI SA ODRŽANOG 2. RCDN WEBINARA
Finansijski aspekti poslovanja vodovodnih preduzeća u svjetlu COVID-19 pandemije i podrška jedinica lokalne samouprave

Drugi RCDN webinar, koji je održan 9. juna 2020. imao je za cilj razmjenu informacija između jedinica lokalne samouprave i vodovodnih preduzeća iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije o finansijskim aspektima djelovanja pružatelja usluga u svjetlu pandemije COVID-19 i dobrim praksama kako jedinice lokalne samouprave mogu podržati svoja komunalna preduzeća u ublažavanju negativnih utjecaja. Više od 60 učesnika usredotočilo se na izazove finansijske održivosti koji rezultiraju pandemijom COVID-19 i iskustva u dobroj saradnji i podršci lokalnih interesnih strana.

Glavni govornici bili su predstavnici vodovodnih preduzeća, jedinica lokalne samouprave, udruženja jedinica lokalne samouprave i udruženja vodovodnih preduzeća iz sve četiri ciljane zemlje: gosp.Filip Makrid, direktor vodovodnog preuzeća iz Podgorice, Crna Gora, gosp. Todor Efremov, sekretar Općine Kavadarci, Sjeverna Makedonija, gđa.Andreja Gluščević RCDN Focal point,  iz UTVS-a iz Srbije , gosp. Aco Pantić. generalni sekretar, Savez opština i gradova Republike Srpske, Bosna i Hercegovina.

Zaključci webinara su sljedeći:

  1. Kao odgovor na pandemiju COVID-19 i mjere zaštite javnog zdravlja, vodovodna preduzeća su preuzela dodatne zadatke koji nisu definirani u njihovim akcionim planovima sa smanjenim procentom naplate i promjenom u potražnji usluga.
  2. Potrebno je definirati metodologiju za identificiranje i izračunavanje stvarnih troškova u JVP koji su rezultat pandemije COVID-19 i dodatnih usluga koje su JVP pružila zajednici.
  3. Treba predložiti modele za pokrivanje finansijskih troškova koji proizlaze iz pandemije COVID-19, kako bi se osiguralo neometano finansiranje osnovnih usluga u zajednici, tj. usluga vodosnabdijevanja i odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda.
  4. Mjere lokalne samouprave čiji je cilj podrška privrednom sektoru u prevladavanju finansijskih poteškoća moraju se prilagoditi i primijeniti i na usluge vodosnabdijevanja.
  5. Planovi zajednice za upravljanje krizama moraju biti razvijeni i poboljšani uzimajući u obzir iskustva COVID-19, s mjerama za osiguranje finansijske likvidnosti JVP u takvim okolnostima.
  6. Potreba za reformom vodnog sektora, tj. usluga vodosnabdijevanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, promovira se kako bi se osigurala dugoročna finansijska održivost vodovodnih poduzeća i bolje pružanje usluga u skladu s evropskim direktivama za vode.
  7. Potrebno je uvesti nove procedure i tehnologije u radu JVP kako bi se omogućio kontinuitet poslovanja i pružanje usluga tijekom kriza, poput procedura za racionalizaciju ljudskih resursa zbog  zaštite radne snage, novih radnih modelia (npr. rad od kuće), digitalizacije radnih procesa i usluge naplate usluga, itd
Ponedeljak, Juni 15, 2020. godine
 

Četvrtak
4. Mart 2021.

Mart, 2021
POUTSRČEPESUNE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING