Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 262Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 
Saopštenje za javnost
ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA SAVEZA OPĆINA I GRADOVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE – IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO

Fojnica, 07. februar/veljača – Na izbornoj Skupštini Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine koja je održana danas i jučer u Fojnici izabrano je novo rukovodstvo koje će Savez voditi naredne četiri godine.

Za predsjedavajućeg Skupštine Saveza izabran je Dževad Bećirević - načelnik Općine Centar Sarajevo, a za zamjenika načelnik Općine Čapljina - Smiljan Vidić.

Za predsjedavajućeg Predsjedništva Skupštine Saveza izabran je Husejin Smajlović - načelnik Općine Zenica, a za njegovog zamjenika načelnik Općine Čitluk - Ivo Jerkić.

Inače, pored predsjednika i zamjenika predsjednika u ovo tijelo Saveza izabrani su još: Nedžad Koldžo - načelnik Općine Novo Sarajevo, Agan Bunić - načelnik Općine Bužim, Željko Josić - načelnik Općine Domaljevac- Šamac, Rasim Omerović - načelnik Općine Kalesija, Amra Babić - načelnica Općine Visoko, Muhamed Ramović - načelnik Općine Goražde, Asim Mekić - načelnik Općine Busovača, Emir Bubalo - načelnik Općine Konjic, Ljubo Grizelj - načelnik Općine Grude, Edin Smajić - načelnik Općine Vogošća i Ivan Vukadin - načelnik Općine Tomislavgrad.

Na izbornoj Skupštini izabran je i novi Nadzorni odbor, te članovi šest skupštinskih komisija koje broje po deset članova.

Na kraju zasjedanja Skupštine imenovana je delegacija Saveza, koja će obaviti razgovore sa predstavnicima Međunarodog monetarnog fonda, koji u petak, 08. februara dolaze u radni posjet Savezu.

Na Skupštini je od 80 načelnika, koliko ih ima u Federaciji Bosne i Hercegovine prisustvovalo više od šezdeset. Prvi dan Skupštine (06.02.2013) učešće uzeo i veliki broj gostiju, kao što su predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine - Radoje Vidović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine - Fehim Škaljić, poslanici i delegati federalnog parlamenta, visoki predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, kao što su Mary Ann Hennessey - šefica ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, Bo William Hedberg - ambasador Kraljevine Švedske, André Schaller - ambasador Švajcarske Konfederacije, Trefor Williams - direktor odjela za ljudsku dimenziju OSCE Misije u Bosni i Hercegovini, Orlando Fusco - šef Odjela za odnose sa parlamentima, vladama i političkim partijama Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, zatim Semiha Borovac - državni koordinator za reformu javne uprave, Enver Išerić - direktor Zavoda za javnu upravu, te mnoge partnerske domaće i međunarodne organizacije koje su podržale održavanje ovogodišnje Skupštine kao što su Sida, UNDP, GIZ, Švicarski ured za saradnju, SNV, Sparkasse banka, Japet d.o.o., R&S d.o.o., Hella Bekto, te IFC.

Tokom zasjedanja Skupštine ukazano je na nezadovoljavajući položaj jedinica lokalne samouprave kao posljedica stalnog prenosa nadležnosti na lokalni nivo bez praćenja adekvatnih finansijskih sredstava za realizaciju tih nadležnosti, te posebno na neusvajanje zakona koji su od krucijalne važnosti za funkcionisanje jedinica lokalne samouprave, kao što su: Zakon o šumama, Zakon o koncesijama, Zakon o zaposlenicima u jedinicama lokalne samouprave, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, Zakon o premjeru i katastru, i dr.

Četvrtak, Februar 7, 2013. godine
 

Utorak
17. Septembar 2019.

Septembar, 2019
POUTSRČEPESUNE
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING