Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 265Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

SASTANAK GRADONAČELNIKA/NAČELNIKA TUZLANSKOG KANTONA SA SAVEZOM OPĆINA I GRADOVA FBIH

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je u srijedu 23. oktobra 2019. godine upriličio sastanak između gradonačelnika/načelnika Tuzlanskog kantona i predstavnika Saveza općina i gradova Federacije BiH. Sastanak je održan u Gradskoj upravi Grada Tuzle.

Teme ovog sastanka bile su saradnja jedinica lokalne samouprave sa područja Tuzlanskog kantona sa Savezom, izrada Akcionog plana Saveza za 2020. godinu, kao i saradnja Saveza sa  Federalnim organima i  organima Tuzlanskog kantona po pitanju konsultacija u postupku donošenja zakonskih propisa.

Predstavnici Saveza općina i gradova su predstavili Analizu pripadnosti javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH, te se raspravljalo i o prijedlogu Saveza za povećanje udjela jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza sa trenutnih 8,42 % na 9,81 %, te povećanju koeficijenta za raspodjelu prihoda od poreza na dohodak. Učesnici sastanka su saglasni da se pokrenu odgovarajući postupci pred Ustavnim sudom Federacije BiH u vezi sa Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH ukoliko se ne uvaže prijedlozi i zahtjevi jedinica lokalne samouprave i Saveza.

Posebna pažnja je posvećena Prednacrtu zakona o građevinskom zemljištu za koji je istaknuto da je potrebno organizirati poseban sastanak zbog značaja tematike tretirane ovim Zakonom.

Razmatrana je i inicijativa Grada Tuzle za izmjenu Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i Odluke Vlade Federacije BiH o uslovima i načinu korištenja sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu i od prirodnih i drugih nesreća s ciljem da se omogući finansiranje vatrogasnih jedinica iz sredstava za zaštitu i spašavanje, te fleksibilnije korištenje namjenskih sredstava iz ovih izvora u skladu sa potrebama jedinica lokalne samouprave.

Četvrtak, Oktobar 24, 2019. godine
 

Petak
21. Februar 2020.

Februar, 2020
POUTSRČEPESUNE
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING