Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 255Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

MINISTAR SIGURNOSTI DRAGAN MEKTIĆ PRISUSTVOVAO RADU 5. SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA SAVEZA

Na današnjoj, 5. sjednici Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH, koja je održana u Čitluku, na poziv domaćina prisustvovao je i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. Sjednica je sazvana, između ostaloga i zbog velikog priliva migranata i izbjeglica u BiH. Mektić je naglasio da BiH neće biti prihvatni centar za migrante i izbjeglice.

"Mi nemamo namjeru i kapacitet da BiH bude prihvatni centar prije EU i to sam rekao u Briselu", istakao je.

Podsjetio je da je ovo sigurnosni izazov za BiH. "Ove migracije su sigurnosni izazov. Kada to postoji, onda se to reflektira na građane i njihovu imovinu. Ova migrantska kriza nije samo problem BiH. Ona traje od 2015. godine, ali do sada nije eskalirala na ovakav način. Ovo je postao veliki problem EU. Mi smo jedna od zemalja neposredno pred vratima pred EU", kazao je Mektić.

Obzirom na to, misli da se ovaj problem može rješavati saradnjom s državama Zapadnog Balkana i državama članicama EU. Još jednom je ponovio da su dvije države izbor ovog problema - Bugarska i Grčka. Obznanio je da se trenutno na pitanju migracija radi na dva načina. "Fokusirali smo se na dva načina. Jedan je zaštita granica BiH, ojačavamo kapacitete zaštite granica. Preusmjeravamo policijske službenike s državnog nivoa, a sada ćemo to raditi i na entitetskim nivoima. Drugi način je humanitarnog karaktera. Između ostalog mi planiramo da u kratkom periodu uspostavimo dva prihvatna centra. Jedan u okolini Sarajeva i drugi u USK", kazao je.

Podcrtao je da je s lokalnim vlastima razgovarao da migranti i izbjeglice s područja USK budu smještene u objektu "Agrokomerca". "Vlada FBiH nam je dala saglasnost za taj objekat. Počeli smo ga opremati infrastrukturalno. Rekli su mi da je krenula prema BiH donacija šatora iz Austrije. To ćemo usmjeriti prema 'Agrokomercu'. Objekat će biti zadovoljavajući za cijeli USK", rekao je Mektić.

Tvrdi da se neće dozvoliti da migranti i izbjeglice budu "po parkovima, gradovima i da uznemiravaju građane, već će morati biti u prihvatnim centrima". Kako je kazao, nema saznanja da postoje animoziteti ili čak incidenti između lokalnog stanovništva i migranata i izbjeglica. "Bio sam u Velikoj Kladuši i Bihaću. Tamo je postojala opredjeljenost građana da pomogne njima. Ali ne može to dugo funkcionisati na taj način", kazao je i poslao sljedeću poruku građanima USK: "Sigurno ćemo uspostaviti kapacitete za smještaj migranata. Neće postojati nikakav rizik. Sve probleme će migranti rješavati u prihvatnim centrima".

Mišljenja je da se rješavanje ovog problema treba prepustiti institucijama BiH. Istakao je da su "dezinformacije" da će migranti i izbjeglice biti smješteni u pojedinim hercegovačkim gradovima. "To su čiste dezinformacije koje dolaze iz zlonamjernih krugova. Nismo nikada razgovarali o tome. Postoji operativni štab na nivou države koji se bavi ovim pitanjem. Njegovi članovi su i predstavnici entiteta. Nema niti jednog pitanje koje se raspravlja van tog štaba", istakao je Mektić.

Podsjetio je da nije odobren nijedan azil i da je podnešeno vrlo malo zahtjeva za azil. Za njega to sve upućuje na "činjenicu da je BiH tranzitna zemlja". Komentarisao je incidentne situacije u Bihaću izazvane ponašanjem pojedinih migranata. Tvrdi da su takve osobe već identifikovane i da su na putu prema Sarajevu. "Takve osobe će biti smještene u imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, a ne u Salakovcu. Takve osobe ćemo izolovati", zaključio je Mektić.

Utorak, Juni 26, 2018. godine
 

Petak
22. Februar 2019.

Februar, 2019
POUTSRČEPESUNE
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING