Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 242Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA SAVEZA I EVROPSKE UNIJE

Danas (17.03.2017.) u prostorijama Evropske unije u Sarajevu održan je sastanak predstavnika Saveza općina i gradova Federacije BiH sa gospodinom Dr. Franz Schausbereger, specijalnim savjetnikom gospodina Johannesa Hahna, evropskog komesara za proširenje Evropske unije i gospodinom Matt Field, šefom političkog odjela Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a u okviru posjete premijera šest zemalja Zapadnog Balkana Bosni i Hercegovini.

U ime Saveza, sastanku su prisustvovali gospodin Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i gospođa Vesna Travljanin, direktorica Saveza. U toku sastanka razmjenjena su mišljenja i informacije vezane za položaj i funkcionisanje lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini iz ugla općina, sa posebnim osvrtom na rad samog Saveza. Gospođa Travljanin je informisala o pravnom okviru u kojem se odvija lokalna samouprava u Bosni i Hercegovini počevši od Evropske povelje o lokalnoj samoupravi do Zakona o principima lokalne samouprave, pa do  funkcionisanja samog Saveza. Istakla je najvažnije zakone na kojima je Savez radio a i dalje radi, a odnose se na općinske resurse kao što su šume, koncesije, vode, civilna zaštita, gdje ne postoji dovoljno uvažavanje stavova općina na koje se ovi propisi odnose.

Gospodin Semir Efendić je govorio o finansiranju općina i teškoćama u vezi s tim, o ciljevima koje namjerava postići u svom mandatnom periodu, o potrebi bolje saradnje i razumjevanja viših instanci vlasti, ali je istakao i primjere dobre saradnje između općina kao najfunkcionalnijeg nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Izazov za načelnike u općinama je problem nezaposlenosti, odlaska mladih i naravno ekonomska pitanja.

Gospoda iz Delegacije Evropske unije su pokazala interesovanje za sve navedene teme, a posebno za oblast međuopćinske i međuentitetske saradnje na lokalnom nivou u okviru BiH, kao i regionalne saradnje na području Zapadnog Balkana. U vezi sa pitanjem o potrebi kvalitetnije decentralizacije Federacije BiH, predstavnici Saveza su upoznali predstavnike Delegacije Evropske unije sa inicijativom Grada Tuzle oko mogućih promjena Ustava Federacije BiH o kojima će Savez zauzeti stav na svojim organima. Na kraju su gospoda Schausbereger i Field izrazili zadovoljstvo dobijenim informacijama u toku sastanka i izrazili želju da se nastavi saradnja sa općinama kroz Savez općina i gradova Federacije BiH.

Petak, Mart 17, 2017. godine
 

Petak
22. Juni 2018.

Juni, 2018
POUTSRČEPESUNE
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING