Održana svečana ceremonija obilježavanja 50 godina Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine

14.Jun.2022.
Skupština 14.06.2022

Danas je u Neumu održana svečana ceremonija obilježavanja 50 godina postojanja Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Ceremoniji je prisustvovalo oko 80 učesnika, gradonačelnika i načelnika, predstavnika lokalnih vlasti, državnih i entitetskih vlasti, međunarodnih i domaćih organizacija i ambasada.

Skup je otvorio predsjedavajući Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH, Suad Huskić koji je istakao kako su lokalne zajednice za proteklih 50 godina prošle mnogo toga. „Prošli smo obnovu državnosti, preživjeli rat, obnavljali naše domove i infrastrukturu. Prošli smo kroz tranziciju društvenog uređenja i promjenu ekonomskih odnosa. U svemu onome što je proživljavala Bosna i Hercegovina i njeni građani, iznijeli smo ogroman teret. U institucionalnom smislu, usudio bih se reći i najveći teret. Možda su neki nivoi vlasti u zadnjih 50 godina imali i trošili više novca, ali ja ću reći da su općine i gradovi uradili najviše posla.

Nadalje, predsjedavajući Huskić je istakao kako je Savez mjesto na kojem smo se u proteklom periodu najbolje međusobno razumjeli, mjesto na kojem smo bili podrška jedni drugima. „Savez općina i gradova nas je okupljao i jačao, bio naš glas i podrška.

Nadalje skupu su se obratili entitetski i državni predstavnici, predstavnici ambasada Kraljevine Švedske i Švicarske Konfederacije, Saveza općina i gradova Republike Srpske, Vijeća Evrope, Mreže asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti Jugoistočne Evrope, a putem snimljene video poruke skupu su se obratili Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, Predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, Predsjednica Švedskog Saveza općina i gradova i drugi.

Direktorica Saveza, Vesna Travljanin u svome obraćanju podsjetila je prisutne kroz kako težak period je prošao Saveza u ovih 50 godina. „I u ratnom periodu Savez je radio i djelovao, istina pod teškim uslovima. U tom periodu inicirali smo prihvaćanje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koju je Bosna i Hercegovina prihvatila 1994. godine.“

Direktorica Travljanin je istakla uspjehe koji stoje iza Saveza, ali naglasila i velike izazove koji stoje ispred, a koji su u značajnoj mjeri sadržani i u Strategiji razvoja Saveza za period 2022. – 2027. koja je usvojena na radnom dijelu Skupštine Saveza koja je prethodila Svečanoj ceremoniji.

Svečana ceremonija je uveličana i dodjelom plakete istaknutim pojedincima i organizacijama koji su dali doprinos u razvoju i unapređenju lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini i doprinos u razvoju Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Tom prilikom plakete su dobili akademik Mirko Pejanović, gđa Jasmina Zubić, gdin Slaviša Šućur, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, Ambasada Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, Ambasada Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini, Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope, Savez opština i gradova Republike Srpske, gradonačelnik Jasmin Imamović, gdin Hamdija Jahić, načelnik Hamdo Ejubović, gdin Ivan Vukadin, gdin Predrag Šupljeglav, gđa Mediha Nuhbegović, gđa Zlata Ibrahimpašić, gđa Brankica Bašić, gdin Mario Vignjević, gdin Miroslav Landeka, te posthumno Husejin Smajlović i Ljubo Bešlić.

Na kraju svečane ceremonije upriličeno je potpisivanje Sporazuma Saveza sa Federalnim ministarstvom finansija/financija i Razvojnom bankom Federacije o osnivanju finansijskog mehanizma za podršku jedinicama lokalne samouprave pri apliciranju na EU i ostale fondove. Namjera fonda je da se putem Razvojne banke omogući lokalnim vlastima beskamatna sredstva za finansiranje svih vrsta troškova koji nastaju za predfinansiranje i sufinansiranje odobrenih projekata.